Cognex lanceert 3D-visiontools

Paul van Gerven
18 februari 2010

Cognex lanceert een bibliotheek van 3D-visionsoftwaretools die de toepassingsmogelijkheden in beeldgeleide robotica, assemblage en inspectie verruimen. 3D-Locate levert nauwkeurige en driedimensionale positie-informatie in realtime die autonoom werkende toestellen in staat stelt om onderdelen te herkennen, ook elementen die opgestapeld of op een zijkant liggen. Gebruik van Cognex‘ software kan de beeldprestaties verbeteren voor veeleisende toepassingen zoals logistiek of robotgestuurde palletverwerking en precisieassemblage. Het kan ook een alternatief zijn voor dure mechanische montages of meetapparatuur of worden gebruikt in combinatie met Cognex-tools voor codelezen, peilen en inspectie.

Cognex 3D-Locate gebruikt meervoudige sets van tweedimensionale eigenschappen om de exacte driedimensionale oriëntering van een voorwerp te bepalen. Die eigenschappen worden opgespoord door Patmax, Cognex‘ gepatenteerde tool voor matching van geometrische patronen. Patmax tolereert niet-uniforme belichting en blijft betrouwbaar als patronen gedeeltelijk zijn afgedekt. Zo wordt ook in uitdagende situaties en omstandigheden haarfijne lokalisering van onderdelen mogelijk. 3D-Locate begrijpt ook input van andere lokaliseringstools van Cognex, zoals Searchmax en Patflex, als hulp bij het bepalen van de oriëntatie van een onderdeel.

De prestaties van toepassingen worden verbeterd met kalibreertools. Deze corrigeren optische vervorming en camerapositie, en synchroniseren camera‘s met bewegende elementen zoals robotgrijpers. 3D-Locate op pc-basis kan toepassingen met hoge doorvoercapaciteit beheren, met een industriële camera naar keuze.