Cobotmarkt groeit als kool

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De wereldwijde markt voor cobotica groeit van 177 miljoen dollar vorig jaar naar 4,24 miljard dollar in 2023. Dat betekent een gemiddelde jaarlijkse toename van maar liefst 57 procent, becijferde Energias Market Research. Ten grondslag aan deze marktexplosie liggen de toenemende investeringen in slimme productie, de dalende prijs voor cobots en een hoge return on investment.

De grootste groei verwacht Energias bij cobots die zwaardere lasten kunnen tillen. Dat segment is nu nog zeer bescheiden omdat de meest gebruikte cobots op dit moment draaglasten van hooguit tien kilo aankunnen. In onder meer de automotive- en de metaalindustrie is er echter behoefte aan krachtigere cobots. De focus in de ontwikkeling van die robots ligt op de veiligheid.

Het grootste marktaandeel dicht Energias toe aan assemblagetoepassingen. Daar komt de grote flexibiliteit van cobots goed tot zijn recht. Gebruikers kunnen makkelijk grijpers en andere tools vervangen en de cobot opnieuw programmeren voor een nieuwe taak. In de elektronicamarkt en – opnieuw – de automotive zitten ze te springen om collaboratieve robots.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.