CIC wil fors meer geld losweken voor Nederlandse startups

Pieter Edelman
19 januari 2018

CIC Rotterdam, de Europese tak van het Amerikaanse Cambridge Innovation Center, wil dit jaar vol inzetten op het loskrijgen van geld voor startups bij investeerders. Tijdens de presentatie van de resultaten over het afgelopen jaar noemde algemeen manager Melissa Ablett de beschikbaarheid van geld een schrijnend verschil tussen de VS en Nederland: ‘er wordt hier nog steeds niet genoeg geïnvesteerd in startups, er is onvoldoende venture capital beschikbaar. Er zijn voldoende investeerders in Nederland, maar ze moeten zichtbaarder worden.’

Het Cambridge Innovation Center is een bedrijf ontstaan aan het MIT dat innovatieve bedrijvigheid aanjaagt door het smeden van gemeenschappen in bedrijfsverzamelgebouwen. In 2016 opende het CIC zijn eerste vestiging buiten de VS in een gebouw naast het Rotterdamse centraal station, en afgelopen jaar ging het daar officieel van start met vierduizend vierkante meter bedrijfsruimte. Die wordt de komende maanden verdubbeld.

Het CIC Rotterdam is gehuisvest in het Groothandelsgebouw, naast het centraal station.

Een van de dingen waar het CIC sterk op inzet is het binnenhalen van investeerders binnen zijn muren, zodat ze in contact komen met de startende en groeiende bedrijven. Zo is in de Rotterdamse vestiging Innovationquarter aanwezig en zijn er verschillende private investeerders en angel investors gehuisvest. Al met al goed voor 315 miljoen euro aan kapitaal, een fors bedrag voor Nederlandse begrippen, maar Ablett stuurde deze jaarcijfers ‘met enige schroom’ naar de CIC-top, ‘want in de VS hebben fondsen bij de CIC’s zeven miljard aan venture kapitaal in beheer.’

Ze wil er dan ook fors op inzetten om meer investeerders naar het CIC te krijgen. ‘We moeten investeerders zichtbaarder maken, en onze startups moeten meer bereid zijn om dat kapitaal binnen te halen. En dat kan als ze het koffiezetapparaat delen waar ze zes keer per dag naar toe lopen, en elkaar bij hun voornaam leren kennen’, zei Ablett.

Daarnaast organiseert het CIC dit jaar via zusterorganisatie Venture Cafe bijeenkomsten die draaien om het investeren in startups. Die events worden gericht op zowel de geldschieters als de bedrijven zelf. Ablett denkt ook dat het interessant is om in te zetten op private investeerders. Uit de jaarcijfers blijkt dat de CIC-bedrijven het afgelopen jaar hun meeste kapitaal daar ophaalden. Het Venture Cafe is samen met een aantal partners een cursus gestart om investeerders in vastgoed en soortgelijke traditionele activiteiten te leren hoe ze startups kunnen bijstaan.

In totaal zijn er nu ongeveer honderdvijftig bedrijven gehuisvest in het CIC Rotterdam. De nadruk ligt op de techsector, maar er zijn bedrijven van allerlei allooi aanwezig. Het merendeel van de bedrijven zijn start-ups en scale-ups, maar er zijn ook veel freelancers en mkb’ers. Daarnaast zijn er verschillende multinationals die er een innovatieafdeling hebben gestationeerd, ‘om ze te helpen ontsnappen aan het corporate-klimaat’, aldus Ablett. Ook blijkt de locatie populair voor grote bedrijven om hun hoofdkantoor voor Europa of de Benelux te huisvesten.