Chipstapelmachine moet reputatie Zuid-Nederlandse hightechindustrie bevestigen

René Raaijmakers
Leestijd: 10 minuten

Onder aanvoering van TNO Industrie en Techniek hebben Nederlandse machinefabrikanten de koppen bij elkaar gestoken. De uitdaging is een back-endmachine te ontwikkelen voor het naadloos stapelen van flinterdunne IC‘s. Haast is geboden. Wil het project Bluebird slagen, dan is een vliegende start geboden en een vlekkeloze operatie.

Is TNO in staat om vaart te maken met Bluebird, het initiatief waarbij het gros van de Nederlandse back-endmachinefabrikanten zijn betrokken? De omstandigheden lijken gunstig. Met Alsi, ASM International, Assembléon, Besi en OTB bezit de groep volop expertise. De betrokkenheid van NXP brengt bovendien praktijkervaring in uit chipproductieprocessen, van kaal silicium tot kant-en-klare verpakkingen.

Alleen al het voeren van de regie over dit bonte gezelschap is een uitdaging. De betrokken bedrijven hebben immers ook genoeg andere dingen aan hun hoofd. Start-up Alsi vecht voor zijn overleving. Voor Assembléon is 2008 een jaar waarin het zich moet bewijzen. Al sinds de eeuwwisseling staat de assemblagedochter van Philips klaar voor een beursgang, maar matige prestaties weerhouden de moeder ervan om Assembléon af te splitsen. Daarnaast presteren ASMI en Besi matig tot slecht. Kan dit ratjetoe zich voldoende concentreren op een nieuwe uitdaging en zijn kennis en kunde met elkaar delen?

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.