Chipmachinemarkt herstelt maar donker scenario voor chips tot minstens 2013

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Dataquest ziet het de komende vijf jaar niet gebeuren dat de chipmarkt het niveau bereikt van 2007. Dit donkere scenario schetst de marktonderzoeker onderaan een persbericht waarin het een duurzaam herstel aankondigt van de markt voor chipmachines in 2011.

Om met het positieve nieuws te beginnen: de markt voor elektronica-apparatuur herstelt zich in het vierde kwartaal van 2009. In de tweede helft van volgend jaar ziet marktonderzoeker Gartner Dataquest een blijvend herstel met een versnelling in verkopen in 2011.

In vrijwel alle sectoren van de markt voor elektronica-apparatuur zien we op dit moment nog de omzet dalen, zegt Klaus Rinnen van Dataquests afdeling voor chipproductieapparatuur. Rinnen zegt dat de markt mogelijk nog een paar keer op en neer zal stuiteren, voordat er weer sprake zal zijn van een gezonde handel in dit marktsegment. De pc-markt bereikt volgens Dataquest momenteel een dieptepunt. Dat geldt niet voor de hoofdmoot van de elektronicamarkt. In de meeste segmenten zal de bodem pas in de tweede helft van dit jaar in zicht komen. ’Tot dan is de onzekerheid hoog en zichtbaarheid laag‘, aldus Rinnen. Hij spreekt van een mogelijke W-vormig patroon in het herstel van de markt. ’Een dergelijk patroon is niet heel waarschijnlijk, maar kan een blijvende groei wel uitstellen tot 2011.‘De algemene vooruitzichten voor de verkopen van chips zijn miserabel. Dataquest ziet de komende vijf jaar verbetering in deze markt, maar verwacht niet dat de piekverkopen uit 2007 zullen worden geëvenaard in de vijfjaarlijkse periode waarover het gewoonlijk voorspellingen doet.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.