Chipmachinebouwers bereiden zich voor op nog meer klappen

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Het was te verwachten, maar de kwartaalresultaten die Cymer, Lam, MKS, Novellus en anderen deze week bekend maakten, waren ronduit belabberd. Waar ASML een opleving ziet in technologieaankopen en kan melden dat het na de zomer waarschijnlijk break-even kan draaien, ziet het er voor de rest van de markt slechter uit. De vrees is dat het ergste nog komt.

De crisis in de machinemarkt voor chips zette in het afgelopen kwartaal door als gevolg van de verminderde vraag naar chips en de daaropvolgende reactie van de industrie. Halfgeleiderfabrikanten reduceren productiecapaciteit, corrigeren hun voorraden en houden gespannen de hand op de knip. Vorige week sprak ASML‘s financiële man Peter Wennink van een ’ineenstorting van de vraag naar chipmachines‘ bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers.

Novellus Systems verkocht in het eerste kwartaal voor 98,9 miljoen dollar aan machines, bijna de helft minder dan een kwartaal eerder en 69 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2008. Het netto kwartaalverlies van de specialist in apparatuur voor depositie en oppervlaktebehandeling was 66,4 miljoen dollar. CEO en directievoorzitter Richard Hill sprak in zijn presentatie van een ’blijvend uitdagende markt‘. ’We zijn voorzichtig optimistisch dat de orderactiviteiten van onze klanten stabiliseren en weer opleven, maar ze zitten nog steeds op een veel lager niveau dan onze verwachtingen.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.