Chinese investeerder maakt vliegende start met Nederlandse stepperkennis

Alexander Pil
Leestijd: 8 minuten

Niet alle chipfabrikanten willen steeds maar kleiner en nauwkeuriger. Voor toepassingen waar het niet draait om de kleinste details hebben ze genoeg aan lithografietechnologie uit de jaren negentig. Er zitten allerlei haken en ogen aan het werken met zulke tweedehands machines. Aan de hand van een Chinese investeerder probeert AT Technologies in Veldhoven de markt te veroveren met een zelf ontwikkelde nieuwe stepper voor het micrometerwerk.

Halfgeleidermachines gaan met gemak veertig jaar mee. Uiteraard kunnen ze dan niet meer tippen aan de nieuwste, meest geavanceerde systemen die in de tussentijd op de markt zijn verschenen, maar het betekent niet dat ze waardeloos zijn geworden. Voor sommige toepassingen is het namelijk helemaal niet nodig om nauwkeurigheden van tien nanometer te halen. Bij de productie van bijvoorbeeld harddiskkoppen, Mems of biochips volstaat het als de apparatuur lijntjes van ongeveer een micrometer kan afdrukken. De huidige ASML-systemen kunnen dat met twee vingers in de neus. Producenten van dergelijke minder veeleisende toepassingen nemen daarom hun toevlucht tot de tweedehandsmarkt. Je hebt immers geen Ferrari nodig om boodschappen te doen.

De vraag naar oudere steppers is groot. Er is een florerende handel ontstaan in lithografiemachines van zo’n twintig jaar geleden toen micrometerschakelingen state-of-the-art waren. Het gaat dan om toepassingen waar fysische eigenschappen (mechanica, optica, et cetera) een rol spelen. Daarvoor is enige massa juist gewenst. Drijvende kracht achter de vraag is de ledmarkt, die zich vooral in Azië in rap tempo ontwikkelt. De tweedehands I-liners en steppers zijn niet aan te slepen. Veelal gaat het dan om systemen van Canon en Nikon want ASML was toentertijd nog niet de onbetwiste marktleider die het nu is. En de Japanse apparaten uit de jaren negentig doen zeker niet onder voor bijvoorbeeld de Pas 5500 uit Veldhoven.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.