Chinese autofabrikant start R&D-centrum in Helmond

Nieke Roos
3 maart 2011

De Chinese autofabrikant Landwind heeft sinds 1 maart een zeskoppig R&D-centrum op de High Tech Automotive Campus in Helmond. Via importeur Landwind Motors Corporation (LWMC) Europe strijkt het merk daarmee definitief neer in Europa. De Helmondse R&D-activiteiten omvatten onderzoek- en testprogramma‘s op het gebied van elektrisch rijden, emissie en veiligheid. LWMC Europe vestigt ook zijn marketing en sales op de campus.

De zes R&D‘ers van Landwind werken in Helmond nauw samen met de buren van Benteler Engineering Services en TNO Automotive. De aanwezigheid van deze en andere technologiepartners was voor het Chinese merk een belangrijke reden om te kiezen voor Helmond en niet voor het Spaanse Tarragona, dat ook in de race was voor de Europese thuisbasis. Andere vestigingsmotieven waren het fiscale klimaat en de internationale werkomgeving.

Het Chinese automerk Landwind onderzoekt en test sinds kort op de Helmondse automotivecampus.

Landwind bouwt meer dan een miljoen auto‘s per jaar. Het bedrijf is onderdeel van de Chinese Jiangling Motors Holding, die onder diverse merknamen bestelauto‘s, personenwagens en trucks produceert. In Nederland heeft LWMC een netwerk van 25 dealers. Binnenkort staan daar de eerste Landwinds van het type CV9 in de showroom.

Enkele jaren geleden schortten de Chinezen hun Europese plannen nog op vanwege de matige resultaten van een botsproef voor een van hun SUV‘s. Inmiddels heeft de CV9 echter het totale EuroNCap-programma met goed gevolg doorlopen. Daarmee is de auto toegelaten tot alle landen van de EU.