‘China probeert ASML te verleiden’ (update)

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

ASML behoort tot een aantal halfgeleiderbedrijven waarop China zich richt om actiever te worden binnen zijn grenzen. Volgens een Nikkei-rapport is China van plan een ‘grensoverschrijdend halfgeleiderwerkcomité’ te lanceren in de eerste helft van het jaar. Deze organisatie heeft als taak buitenlandse bedrijven aan te moedigen om samen te werken met Chinese bedrijven en r&d-instituten en hen uit te nodigen fabrieken te bouwen. Een woordvoerder van ASML zegt dat de Veldhovense machinebouwer niet is benaderd.

De stap lijkt een reactie op Amerikaanse sancties die meerdere Chinese technologiebedrijven hebben geraakt. Zo is telecomgigant Huawei afgesneden van geavanceerde halfgeleidertechnologie en kan SMIC, de meest geavanceerde foundry van China, geen euv-scanners van ASML krijgen. Deze blokkades hebben waarschijnlijk China’s ambities aangewakkerd om een ​​eigen binnenlandse toeleverketen op te zetten. De nieuwe organisatie ‘lijkt te zijn ontworpen als een manier om geavanceerde halfgeleidertechnologieën uit de VS, Japan en Europa te verwerven om dit doel te helpen verwezenlijken’, schrijft Nikkei.

Andere bedrijven waarop het comité mikt, zijn AMD, Intel en Infineon. ASML wordt genoemd als onderdeel van ‘een branchegroep’ die weigerde commentaar te geven. Volgens Nikkei’s bronnen hebben sommige bedrijven al de intentie uitgesproken om deel te nemen. Sommige hebben misschien niet veel keus. China is de grootste groeimarkt op het gebied van halfgeleiderverkoop, en de Chinese overheid zou wel eens niet zo vriendelijk kunnen zijn voor bedrijven die weigeren deel te nemen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.