China leidt post-coronaherstel in robotica

Alexander Pil
6 juli 2021

De voorlopige World Robotics-gegevens voor China, verzameld door de International Federation of Robotics (IFR), tonen een verkoopstijging van industriële robots met 19 procent in 2020. ‘De vooruitzichten voor de robotica-industrie zijn goed’, zegt IFR-voorman Milton Guerry. ‘In China, waar de lockdown het eerst van kracht werd, begon de robotica-industrie al in 2020 te herstellen. In totaal gingen er 167 duizend industriële robots over de toonbank.’

Bron: IFR

Marktgroei in China heeft ook een positief effect op buitenlandse leveranciers; 123 duizend robots komen van niet-Chinese aanbieders, een stijging van 24 procent in vergelijking met een jaar eerder. Japanse leveranciers hebben een dominant marktaandeel.

Wereldwijd daalde het aantal robotinstallaties in 2020 met 2 procent, vooral door de impact van de coronapandemie. Toch was de omzetdaling minder extreem dan verwacht. De OESO voorspelt een mondiale bbp-groei van 5,5 procent in 2021 en 4 procent in 2022. De orderintakes van de robotica-industrie dit jaar geven aanleiding om sterke groei te verwachten in Noord-Amerika en Europa. Orderboeken in de VS lopen bijvoorbeeld snel vol. In Duitsland laat het lopende jaar een sterk herstel zien; een positief keerpunt voor de industrie. Nog betere verkoopcijfers zijn haalbaar als de huidige knelpunten in de levering van belangrijke componenten snel kunnen worden overwonnen.