China leidt post-coronaherstel in robotica

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De voorlopige World Robotics-gegevens voor China, verzameld door de International Federation of Robotics (IFR), tonen een verkoopstijging van industriële robots met 19 procent in 2020. ‘De vooruitzichten voor de robotica-industrie zijn goed’, zegt IFR-voorman Milton Guerry. ‘In China, waar de lockdown het eerst van kracht werd, begon de robotica-industrie al in 2020 te herstellen. In totaal gingen er 167 duizend industriële robots over de toonbank.’

Marktgroei in China heeft ook een positief effect op buitenlandse leveranciers; 123 duizend robots komen van niet-Chinese aanbieders, een stijging van 24 procent in vergelijking met een jaar eerder. Japanse leveranciers hebben een dominant marktaandeel.

Wereldwijd daalde het aantal robotinstallaties in 2020 met 2 procent, vooral door de impact van de coronapandemie. Toch was de omzetdaling minder extreem dan verwacht. De OESO voorspelt een mondiale bbp-groei van 5,5 procent in 2021 en 4 procent in 2022. De orderintakes van de robotica-industrie dit jaar geven aanleiding om sterke groei te verwachten in Noord-Amerika en Europa. Orderboeken in de VS lopen bijvoorbeeld snel vol. In Duitsland laat het lopende jaar een sterk herstel zien; een positief keerpunt voor de industrie. Nog betere verkoopcijfers zijn haalbaar als de huidige knelpunten in de levering van belangrijke componenten snel kunnen worden overwonnen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.