China: ‘Export zeldzame aardmetalen niet in gevaar’

Leestijd: 1 minuut

Het Chinese ministerie van Handel ontkent tegenover persbureau Bloomberg van plan te zijn de export van zeldzame aardmetalen verder te beteugelen. De krant China Daily had eerder een woordvoerder van hetzelfde ministerie aangehaald die zei dat de exportquota van de technologisch zeer belangrijke elementen in 2011 met nog eens 30 procent zouden worden verlaagd.

China heeft vrijwel een monopolie op de winning en raffinage van zeldzame aarden. Het land verlaagde in juli de toegestane uitvoer met 72 procent, terwijl Japan onlangs in de nasleep van een diplomatiek conflict zelfs helemaal droog werd gezet. Er circuleerden afgelopen week berichten dat China het handelsembargo zou willen uitbreiden naar Europa en de Verenigde Staten, die China toch al beschuldigen van protectionisme en van machtsmisbruik, toen het artikel in de China Daily opdook. De vertraging van enkele geplande transporten had in de tussentijd ook olie op het vuur gegooid.

Van een drastische ingreep is echter geen sprake, zegt het ministerie van Handel nu. Wel zouden volgend jaar de productiebeperking en exportquota licht verhoogd kunnen worden, zei een hoge Chinese ambtenaar op persoonlijke titel tegen Bloomberg.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen