China erg productief in bètavakken, maar impact gering

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Chinese universiteiten behoren tot de meeste productieve ter wereld in de natuur- en ingenieurswetenschappen, en ook in de wiskunde en informatica. In beide categorieën is de top tien van instellingen die het meest publiceren op één na Chinees. Deze studies maken echter weinig impact. Het zijn vooral de Amerikaanse universiteiten die de meest vernieuwende studies verrichten. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde CWTS Leiden Ranking 2018.

Van de Nederlandse universiteiten schrijft de TU Delft de meeste artikelen over wiskunde en informatica (plaats 68) en natuur- en ingenieurswetenschappen (plaats 82), en die hebben ook de hoogste impact (plaats 144 respectievelijk 90). De TU Eindhoven doet goed wat betreft samenwerking met de industrie: in beide categorieën behoren de gezamenlijke publicaties tot de wereldtop (plaats 2 respectievelijk plaats 7).

Over alle disciplines heen (ook alfa en gamma) domineren Amerikaanse universiteiten wat betreft wetenschappelijke impact, aangevoerd door Rockefeller University.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.