China binnenkort grootste robotgebruiker

Alexander Pil
29 januari 2015

In 2017 zullen er in China meer industriële robots aan het werk zijn dan in de EU of Noord-Amerika. Het aantal actieve eenheden is tegen die tijd gestegen van tweehonderd naar vierhonderd duizend. In Noord-Amerika groeit het aantal industriële robots naar driehonderd duizend. In de vijf grootste economieën van de EU gaat het dan om 340 duizend robots. Dat stelt de International Federation of Robotics (IFR).

China is nu al de grootste afzetmarkt voor industriële robots. In dat land is een relatief lage robotdichtheid: dertig robots per tienduizend fabrieksarbeiders. Ter vergelijking, in Duitsland en Japan is dat aantal ruim tien keer zo hoog. In Noord-Amerika is de dichtheid ongeveer vijf keer zo hoog als in China.

‘Chinese productiesites zijn nog maar net begonnen met automatisering’, zegt ABB-topman Per Vegard Nerseth. ‘We hebben een snelle, bijna explosieve groei gezien in de afgelopen twee a drie jaar, die onze verwachtingen overtrof.’ Vier van de vijf industriële robots in China zijn nu nog gemaakt door buitenlandse leveranciers. Veel producenten plannen nu een eigen productiefabriek in China.