CFS in handen Duitse branchegenoot

21 december 2010

De GEA Group Aktiengesellschaft neemt Convenience Food Systems (CFS) uit Bakel over. De Brabantse ontwikkelaar van kaas-, vis- en vleesverwerkers gaat een eigen segment vormen bij de Duitse aanbieder van productiesystemen voor de energiemarkt en de voedingsmiddelenindustrie. Dit heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid, aldus een woordvoerder van CFS in Eindhovens Dagblad. Het Bakelse bedrijf is nu nog in handen van investeerder AEA. De overgang naar de GEA Group moet in de eerste helft van 2011 zijn afgerond. Hoeveel geld ermee gemoeid is, hebben de partijen niet bekendgemaakt.

CFS ontstond in 1997 uit Tetra Laval via een managementbuy-out van de Convenience Food-divisie. Het portfolio bestaat onder meer uit industriële gehaktmolens, systemen om vlees te marineren, paneermachines en verpakkingsapparatuur. Het bedrijf heeft productiesites in Nederland, Duitsland en de VS, plus veertig verkoopkantoren wereldwijd. Onlangs maakte het bekend zijn Deense faciliteiten te verhuizen naar het hoofdkantoor in Bakel en de bestaande vestiging in Weert. Naar verwachting zetten de ruim tweeduizend medewerkers dit jaar zo‘n vierhonderd miljoen euro om.

De internationaal opererende GEA Group uit Bochum concentreert zich op procestechnologie en onderdelen voor intensieve productieprocessen in verschillende markten. Het concern behaalde in 2009 een omzet van 4,4 miljard euro, waarvan zeventig procent uit de energie- en voedingsmiddelensectoren. Eind september had het twintigduizend mensen in dienst, verdeeld over de poten Farm Technologies, Heat Exchangers, Mechanical Equipment, Process Engineering en Refrigeration Technologies. CFS komt daar nu als zesde segment bij.

’De overname volgt uit onze groeistrategie, die als doel heeft onze activiteiten in de verwerking van voedingsmiddelen in de breedte uit te breiden. Met deze stap stemmen we ons portfolio nog beter af op de minder conjunctuurgevoelige voedingsmiddelenindustrie‘, aldus Jürg Oleas, CEO van de GEA Group. ’Als onderdeel van de groep kunnen we nieuwe markten aanboren en het aantal klanten uitbreiden‘, voegt CFS-CEO Brian McCluske toe.