Cerescon maakt aspergeoogster autonoom

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Cerescon breidt zijn aanbod aspergeoogstmachines uit. Tijdens de aspergetelerbeurs Expo SE later deze maand demonstreert het bedrijf uit Heeze een 1-rijige zelftrekkende versie van zijn Sparter die geen tractor of chauffeur nodig heeft. De nieuwe oogstrobot kan ongeveer 0,3 hectare per uur oogsten.

Twee jaar geleden introduceerde Cerescon de eerste selectieve aspergeoogstmachine voor witte asperges. De 2-rijige en 3-rijige variant zijn geschikt om respectievelijk tot 35 en 50 hectare te oogsten. Daar deze Sparters vooral aantrekkelijk zijn voor grote telers, richt Cerescon zich met zijn nieuwe 1-rijige zelftrekkende oogstmachine ook op de wat kleinere teler.

Bij de nieuwe zelftrekkende Sparter zijn tractor en chauffeur overbodig geworden. De oogstkosten per uur worden tot 70 procent verlaagd ten opzichte van handmatige oogst, stelt Cerescon. Een groot verschil met de meerrijige Sparter is dat de nieuwe variant is voorzien van rupsbanden en autonoom door de rijen kan rijden. Er is alleen nog één persoon achterop de machine nodig om de geoogste asperges te verzamelen in de kratten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.