Cerescon levert eerste drie aspergeoogstmachine uit

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Na succesvolle acceptatietests heeft Cerescon afgelopen woensdag twee Sparters uitgeleverd aan aspergekwekers Teboza en Martens. Zowel vanuit Cerescon als vanuit de telers is er vertrouwen in een succesvol aspergeseizoen waarbij de automatische oogstmachines uit Heeze volop zullen worden ingezet. In de afgelopen weken zijn er verschillende operators van Teboza en Martens getraind om Sparter het komende seizoen in het veld te bedienen.

Als leden van de gebruikersgroep zijn Will en Trudie Teeuwen en Rik Kursten van Teboza al jarenlang nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Sparter. ‘Teboza ziet robotisering in de aspergeoogst als een uitgelezen kans om op een verantwoorde en duurzame wijze asperges te kunnen blijven telen in Nederland’, zeggen zij. ‘Immers niet alleen de oogst wordt gerobotiseerd, ook ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor zaken als precisielandbouw en teeltinnovatie.’

Cerescon heeft in veertien weken tijd in totaal zes Sparters geproduceerd in zijn productiehal in het Brabantse Reusel. Deze zes Sparters zullen in aspergeseizoen 2021 in Nederland en Duitsland gaan oogsten. Daarnaast plant Cerescon verschillende demonstraties met de asperge-oogstrobot bij diverse telers in Europa.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.