Cerescon bouwt ’s werelds eerste selectieve aspergesteekmachine

Alexander Pil
Leestijd: 9 minuten

Hightech startup Cerescon uit Heeze introduceert de eerste automatische, selectieve aspergeoogstrobot ter wereld, ontwikkeld in nauwe samenwerking met Brabantse, Limburgse en Duitse aspergetelers. De machine heeft een capaciteit van veertig hectare, bewerkt drie rijen tegelijk en vervangt daarmee zestig tot vijfenzeventig handstekers. Met de agrorobot verwacht Cerescon de aspergeteelt voor West-Europa te kunnen behouden.

Nu het aspergeseizoen in alle hevigheid is losgebarsten, worden telers opnieuw geconfronteerd met de vele uitdagingen bij het oogsten van het witte goud. Het is fysiek zwaar werk waarvoor het steeds moeilijker is om personeel te vinden. Ook arbeidskrachten uit Oost-Europa zien het steeds minder zitten om de hele dag met een steekmes langs de zandbedden te lopen. Daarbij stijgen de loonkosten omdat de regelgeving alsmaar complexer wordt. Zo worden er hogere eisen gesteld aan de huisvesting en het aantal uren dat aspergestekers mogen werken.

‘De verse asperges – vandaag gestoken, morgen op je bord – gaan verdwijnen als we het oogstproces niet automatiseren’, waarschuwt Thérèse van Vinken, directeur van Cerescon uit Heeze. ‘In Nederland bedraagt de omzet in asperges zo’n tachtig miljoen euro. Die markt is gedoemd als we op dezelfde voet doorgaan.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.