Cecimo kiest Hans-Martin Schneeberger als nieuwe president

Alexander Pil
11 december 2019

Vorige week heeft de algemene vergadering van Cecimo, de Europese branchevereniging voor gereedschapsmachinefabrikanten, Hans-Martin Schneeberger verkozen als voorzitter voor een periode van twee jaar. De opvolger van Roland Feichtl gaat zich tijdens zijn termijn richten op het vaststellen van wereldwijde normen en het gebruik van kunstmatige intelligentie.

Hans-Martin Schneeberger

In een zeer competitieve en onzekere wereldmarkt moeten Cecimo en zijn leden zowel de nationale als de Europese instellingen de duidelijke boodschap overbrengen dat de industrie van vitaal belang is voor de toekomstige ontwikkeling van Europa. ‘De machinetoolsector kan bijdragen aan de gezondheid van de Europese industrie door de volgende regelgevende initiatieven en beleidsmaatregelen van de EU vorm te geven’, aldus Schneeberger. ‘Aangezien de wereld evolueert rond drie dimensies van duurzaamheid – economie, milieu en samenleving – kan Cecimo een cruciale rol spelen in de uitdagingen van vandaag, zoals circulaire economie en digitalisering. We kunnen helpen bij het definiëren van normen voor nieuwe technologieën op basis van onze waarden en ethiek, zoals het geval is bij kunstmatige intelligentie. Europa moet de wereld leiden op het gebied van internationale normen, zodat onze voorschriften het voorbeeld zijn voor anderen.’

Met betrekking tot artificial intelligence vindt Schneeberger dat de EU-vertegenwoordigers hun visie moeten verbreden, niet alleen die van grote technologiebedrijven moeten overnemen. ‘In veel gevallen zijn deze bedrijven leveranciers aan onze branche, terwijl wij de klanten zijn en dus gebruikers. Waarom zou de Europese Commissie kwesties met de leveranciers bespreken als zij een goed gesprek met de gebruikers kunnen voeren?’, vraagt Schneeberger zich af. Onder zijn presidentschap zal Cecimo zich inzetten voor de stem van de maakindustrie bij het definiëren van de digitale interne markt.