CBS: hoogste producentenvertrouwen ooit

Alexander Pil
31 januari 2018

Het producentenvertrouwen ging van 8,9 in december naar 10,3 in januari, maakt het CBS bekend. Nooit eerder waren industriële ondernemers zo optimistisch. Het vorige record (9,4) dateert uit januari 2008. Producenten zijn in januari 2018 vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid. In de sector elektrotechniek en machinebouw ligt het vertrouwen op 11,0.

Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,7). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2018 de hoogste waarde (10,3) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Producenten in de industrie waren in januari positiever over de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder. Daarentegen waren ze minder positief over hun orderportefeuille. Hun oordeel over de voorraden gereed product veranderde nauwelijks.

De bezettingsgraad van de machines en installaties in de industrie is bij aanvang van het eerste kwartaal uitgekomen op 83,5 procent. Dat is de hoogste benutting van de beschikbare productiecapaciteit in tien jaar tijd. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 4,4 procent hoger dan in november 2016. De stijging is een fractie groter dan in oktober. Al ruim twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.