CBS: afzetprijzen machinebouw 5,1 procent hoger in januari

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in januari gemiddeld 20,9 procent hoger dan in januari 2021, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 19,6 procent duurder dan een jaar eerder. De machinebouwsector groeide in januari met 5,1 procent.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In januari kostte een vat ruwe North Sea Brent gemiddeld 75,5 euro, ruim 66 procent meer dan een jaar eerder. In december 2021 kostte een vat ruwe North Sea Brent-olie bijna 66 euro, ruim 59 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in januari 69,5 procent duurder dan in januari 2021. In december lagen de prijzen 69,3 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in januari 41,3 procent hoger dan een jaar eerder. In december lagen de prijzen 45,4 procent hoger dan in december 2020.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.