Caterpillar lanceert bulldozer met elektrische aandrijftrein

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De hybrideaandrijving is niet langer alleen voorbehouden aan doorsnee auto‘s op de weg. Machinemaker Caterpillar heeft op de Conexpo-show in Las Vegas een bulldozer getoond met een elektrische aandrijftrein. De D7E heeft een Cat C9-dieselmotor die een generator aandrijft. De generator voedt op zijn beurt twee elektrische motoren, die de rupsbanden in beweging zetten. Deze constructie maakt een mechanische transmissie overbodig. In plaats daarvan heeft het bijna 28 duizend kilo zware gevaarte een continu-variabele schakelbak.

Een ander voordeel is dat de D7E beschikt over een vliegwiel dat energie terugwint wanneer het voertuig vaart mindert of stopt. In combinatie met de relatief lage verliezen in de aandrijftrein, levert dat volgens Caterpillar een aanzienlijke besparing op in brandstofkosten.

Toch moeten we niet denken dat Caterpillar binnenkort al zijn bulldozers gaat voorzien van een elektrische aandrijftrein, zegt ontwerper Edward Zwilling van Caterpillar. ’Het is zinvol voor bulldozers uit de middenklasse. De kleinere en grotere blijven beter af met klassieke oplossingen.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.