Carbyon realiseert eerste installatie om kooldioxide af te vangen

René Raaijmakers
11 april

De start-up Carbyon heeft in samenwerking met Demcon een prototype installatie gerealiseerd om kooldioxide uit de lucht te halen. Als het aan de Eindhovense start-up ligt, komen overal op de wereld hele velden met zijn afvanginstallaties te staan. De benodigde energie moet van groene bronnen komen. Aan de ene kant gaat lucht naar binnen die na absorptie weer CO2-vrij het apparaat verlaat.

Leon van Breugel (Demcon) en Jasper Simons (Carbyon). Foto © Willeke Machiels

Het oorspronkelijke idee begon als vrijdagmiddagproject van Hans de Neve bij Solliance. In 2019 richtte hij zijn eigen bedrijf op en klopte voor ondersteuning aan bij HightechXL. Inmiddels werken er 25 mensen bij Carbyon, voornamelijk engineers. Zijn machines moeten ‘over niet al te lange tijd aan de lopende band uit de fabriek rollen’, aldus een recent artikel van Innovation Origins.

Jasper Simons, bij Carbyon verantwoordelijk voor operations, verwacht over enige tijd elke twee weken een machine ter grootte van een zeecontainer te kunnen bouwen ‘en even later twee per week’. Grootschalige productie verwacht Simons in 2030. Het huidige prototype verwijdert een ton CO2 per jaar, volwaardige units moeten straks het honderdvoudige presteren.