Captain AI ontvangt Uniiq-investering voor ontwikkeling autonoom varen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Captain AI, een Rotterdamse ontwikkelaar van software om veilig autonoom te kunnen varen, ontvangt een investering van 300 duizend euro van investeringsfonds Uniiq voor de verdere ontwikkeling van de eerste volledig autonome schepen. Ceo Vincent Wegener: ‘Door de investering van Uniiq wordt het mogelijk om voor het eerst een schip volledig autonoom te laten varen in een testomgeving in de Rotterdamse haven. Het is van belang om te kunnen laten zien dat onze algoritmes net zo goed, zo niet beter, beslissingen nemen als een menselijke kapitein.’

De toenemende drukte binnen havens en de moeite bij het vinden van voldoende gekwalificeerd scheepvaartpersoneel vormen een belangrijke uitdaging voor veel havens en schipeigenaren. Captain AI speelt hierop in door het ontwikkelen van software om veilig autonoom te kunnen varen. Door gebruik te maken van simulatiesoftware en artificial intelligence kan Captain AI aan miljoenen gecompliceerde situaties worden onderworpen. Hierdoor leert de software zichzelf om de juiste beslissing te nemen. Captain AI zegt met deze software uiteindelijk een aanzienlijk veiligere omgeving te creëren op het water waar op dit moment meer dan 75 procent van de ongelukken wordt veroorzaakt door een menselijke fout.

Captain AI is vorig jaar opgericht door Wegener, Gerard Simons, Gerard Kruisheer en Niels Stamhuis, en heeft al investeringen ontvangen van Vstep en Post & Co, twee Rotterdamse bedrijven actief in respectievelijk maritieme simulatorsoftware en maritieme verzekeringen. De eerste tests worden momenteel uitgevoerd op het Floating Lab van het Havenbedrijf Rotterdam.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen