Capex IC-industrie van 16 naar 12 procent

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Dit jaar geven drie halfgeleiderfabrikanten meer dan een miljard dollar uit aan machines, tegen acht vorig jaar. Intel voert de lijst aan met 4,7 miljard dollar, op de voet gevolgd door Samsung (4,5 miljard dollar) en op flinke afstand door TSMC (2,3 miljard). De Taiwanese foundry is echter de enige die dit jaar meer uitgeeft dan vorig jaar. Het is voor het eerst dit decennium dat de ’miljardenclub‘ slechts drie leden telt. Na de dotcom-bubbel in 2002 bleef de teller op vijf staan.

Dat becijfert marktonderzoek IC Insights. Hoewel het aantal grote uitgevers gereduceerd is tot drie, geven ze gezamenlijk wel een kleine dertig procent meer uit dan vorig jaar, toen de kapitaaluitgaven als percentage van de omzet naar een recorddiepte van 16 procent zakten. De rest van de IC-industrie weet echter niet te volgen, waardoor de capex als omzetpercentage dit jaar rond de 12 procent zal uitkomen.

Het gebrek aan investeringen leidt volgens IC Insights tot een structurele verhoging van IC-prijzen, die begin 2010 merkbaar zal zijn en tot in 2012 reikt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.