Canoo niet met Nedcar in zee, mogelijk wel met VDL

Alexander Pil
16 december 2021

De geruchten gingen al rond, maar nu is het definitief: de Amerikaanse autobouwer Canoo zal geen gebruikmaken van de productiecapaciteiten van VDL Nedcar in Born. De twee partijen hebben een punt gezet achter die besprekingen.

Er gaat een streep door de productie van Canoo’s bij VDL Nedcar. Foto: Canoo

‘We zijn tot de conclusie gekomen dat het produceren van personenauto’s in Amerika beter aansluit bij onze missie en huidige focus om te investeren in de gemeenschappen en staten die samen met ons investeren in hightech-productie en het creëren van Amerikaanse banen en innovatie’, stelt Canoo-topman Tony Aquila. ‘De steun van de staten Oklahoma en Arkansas stelt ons in staat om een productiestart eerder te bereiken, met minder risico’s op vele fronten.’

Door het stopzetten van de besprekingen over contract manufacturing bij Nedcar is Canoo beter in staat om de stimuleringsmaatregelen van Oklahoma en Arkansas te benutten. VDL Nedcar stort de door Canoo betaalde investering (25 miljoen euro) terug. Daarnaast zal VDL, om de goede relatie te benadrukken, voor een bedrag van 7,5 miljoen euro aandelen in het kapitaal van Canoo kopen.

De streep door Nedcar is niet het eind van de samenwerking tussen VDL en Canoo. ‘We hebben geconcludeerd dat we met VDL en de familie Van der Leegte een voortgezet partnerschap willen onderzoeken, terwijl we de beste manier en timing evalueren om Canoo uit te breiden naar Europa en voordeel willen behalen uit geavanceerde productietechnologieën’, aldus Aquila.