‘Canon staakt ontwikkeling geavanceerde lithotools’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Canon overweegt de ontwikkeling van geavanceerde scanners stop te zetten en daarmee de IC-machinemarkt op termijn de rug toe te keren, schrijft EE Times. Het bedrijf zelf ontkent, maar heeft op zijn minst de schijn tegen. De Japanners hebben slechts één immersiemachine weten te slijten sinds de introductie van het apparaat in 2007, en die zou ook nog kampen met technische problemen. Vier klanten zouden hun proefexemplaren ontevreden hebben teruggestuurd. In juni schrapte Canon zevenhonderd banen bij de lithografiedivisie. En ten slotte loopt het in ontwikkeling van de volgende generatie double patterning- en EUV-machines flink achter op concurrenten ASML en Nikon.

Met een marktaandeel van rond de 10 procent is Canon de kleinste van de drie lithomachinemakers, maar een eventuele exit zou belangrijke gevolgen hebben. Prijsvechter Canon gaf IC-makers een sterkere positie in de onderhandelingen met ASML en Nikon. Zonder dat temperende effect kunnen die twee de markt controleren. De meeste chipfabrikanten koesteren dat vooruitzicht niet, zeker niet nu de volgende generatie scanners wellicht 80 miljoen dollar per stuk gaan kosten.

Canon zou niet van plan zijn alle lithoactiviteiten te staken. Met 365- en 248-nanometermachines is nog wel een boterham te verdienen. Deze worden onder meer gebruikt voor de productie van beeldsensoren en lcd-schermen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.