Canon doet handreiking aan aandeelhouders Océ

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Canon zal de preferente Océ-aandelen die het krijgt van ASR, Ducatus en ING voor maar 3 procent laten meetellen. Commissarissen met een belangenconflict zullen bovendien niet deelnemen aan het besluitvormingsproces. Dit geldt ook voor de mensen die de Japanners hebben voorgedragen en van wie de Venlose aandeelhoudersvergadering onlangs de benoeming heeft goedgekeurd. Deze twee toezeggingen doet Canon in een persbericht, naar eigen zeggen om de ongegronde zorgen van ongeruste aandeelhouders weg te nemen en om een einde te maken aan iedere mogelijke verwarring.

Canon reageert op het enqûeteverzoek dat hefboomfonds Hermes en pensioenfonds Universities Superannuation Scheme (USS) met steun van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hebben ingediend bij de Ondernemingskamer. Het trio wil dat dit rechterlijke orgaan de handel en wandel bij het overnameproces onderzoekt en ondertussen de besluiten die zijn genomen tijdens de recente aandeelhoudersvergadering opschort. Daarbij gaat het met name om de statutenwijziging die het mogelijk maakt preferente aandelen over te dragen als gewone aandelen met volledig stemrecht en de benoeming van drie Canon-afgevaardigden in de Venlose raad van commissarissen.

Door de statutenwijziging vertegenwoordigen de prefs van ASR, Ducatus en ING in principe een belang van 19 procent, terwijl ze ooit zijn uitgegeven in ruil voor financiering en met de afspraak dat ze slechts voor 3 procent meetellen. Die afspraak bevestigt Canon nu, maar het is onwaarschijnlijk dat dit een einde maakt aan de onrust. In de ogen van Hermes is het kwaad al geschied. Canon en Océ hebben altijd gecommuniceerd dat ze die 19 procent in de zak hadden. Volgens het hefboomfonds heeft dat bij verschillende aandeelhouders de indruk gewekt van een gelopen race. Als zij hadden geweten dat het maar om 3 procent ging, hadden sommigen hun stukken misschien niet aangemeld. Dan waren er meer tegenstanders geweest en had Canon een grotere druk gevoeld om zijn bod te verhogen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.