Campus

Joachim Burghartz is directeur van het IMS Chips in Stuttgart.

Leestijd: 3 minuten

Het spraakgebruik kent meer en meer woorden met een vage betekenis. Dit gebeurt als haast en hype de voorkeur krijgen boven focus en taalpurisme. Denk hier bijvoorbeeld aan ’nano‘, ’roadmap‘ en ’cluster‘. Ook het woord ’campus‘ hoort hierbij.

Campus, het Latijnse woord voor veld, wordt gezien als een gestructureerde samenleving van een universiteit met instituten en bedrijven op een en hetzelfde terrein. Bekend voorbeeld is Silicon Valley in Californië. In 1951 kwam door een initiatief van de Stanford-universiteit de eerste campus tot stand met nabijgelegen vestigingen van siliciumtechnologiebedrijven. Inmiddels is Silicon Valley een macrocampus met enkele topuniversiteiten en een industrieel netwerk op een gebied van twintig bij vijftig kilometer.

Hier werd ook het concept voor open innovatie geboren. Niet met opzet, maar als resultaat van het hire-and-fire-klimaat dat bij het dagelijkse leven van de Californiërs hoort. Met open innovatie geef je de bescherming van je eigen IP voor een groot deel weg, maar je deelt het risico door samenwerking en je bent sneller op de markt omdat personeel en kennis onmiddellijk beschikbaar zijn.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen