Caltech-zonnecel gebruikt honderd keer minder silicium

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van het California Institute of Technology hebben een zonnecelconcept ontwikkeld dat uitblinkt in lichtabsorptie dankzij een combinatie van nanodeeltjes en microstructurering. De Amerikanen gebruikten siliciumstaafjes tussen de dertig en tweehonderd micrometer lang en met een diameter van half tot twee micrometer, die loodrecht vanaf een kwartssubstraat waren gegroeid en geëncapsuleerd zaten in een transparant polymeer. Het overgrote deel van het invallend licht, geholpen door tussen de staafjes gesprenkelde nanodeeltjes van aluminiumoxide, kaatst in dit ’microwoud‘ net zo lang heen en weer totdat het wordt geabsorbeerd.

Tot een echte zonnecel is het nog niet gekomen, maar optisch is het concept superieur aan conventionelere ontwerpen, gedeeltelijk omdat de microgestructureerde cel beter presteert in het infrarood. ’We hebben aangetoond dat de efficiëntie van de optische absorptie en het afvangen van de ladingsdragers vergelijkbaar is met een normale silicium zonnecel, maar met honderd keer minder materiaal‘, zegt onderzoeksleider Harry Atwater van Caltech. ’Wij hebben de absorptielimiet doorbroken, althans wat mensen dachten dat de absorptielimiet was.‘

Het ontwerp leent zich voor flexibele substraten en alle apparatuur om het te maken zou commercieel voor handen zijn.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.