Cad-tools maken dimensioneren complexe aandrijving eenvoudiger

Heinz Vervaeke werkt als wetenschappelijk medewerker bij de onderzoeksgroep Dynamic Systems and Control van Universiteit Gent campus Kortrijk. Het Tetra-onderzoeksproject Amocad loopt in samenwerking met Sirris en voert hij samen met zijn collega’s Stijn Derammelaere, Michiel Haemers, Simon Houwen, Kurt Stockman, Foeke Vanbecelaere en Bart Vanwalleghem.

Leestijd: 6 minuten

Kostprijs, nauwkeurigheid, energieverbruik en productiviteit van een machine staan of vallen veelal met een optimaal ontwerp en afregeling van de aandrijving. Op verschillende deelaspecten zoals controllertuning, motor- en reductorkeuze, en optimaal bewegingstraject is reeds heel wat onderzoek verricht. Recente ontwikkelingen in de cad-wereld maken het nu mogelijk om via motionsimulaties deze optimalisatiestappen virtueel en dus in ontwerpfase door te voeren.

Zowat 73 procent van de ondernemingen geeft aan dat ze cad-tools gebruiken in het productontwikkelproces. Kleine en middelgrote ondernemingen gebruiken cad-software voornamelijk bij het opmaken van de technische tekeningen. Computer-aided engineering (cae) wordt door enkele mkb’ers gebruikt als ondersteuning bij structurele analyses met betrekking tot eindige-elementenanalyse, maar er is meer mogelijk. Cae is het computerondersteund ontwerpen met behulp van cad-software. Bij het ontwerp van machines zijn motor- en reductorkeuze, optimale trajectbepaling en het afregelen van de drives enkele aspecten waarbij cae nog heel wat potentie biedt. Recente ontwikkelingen maken het nu mogelijk om deze aspecten op een gebruiksvriendelijke manier virtueel te valideren met behulp van cae.

Het onderzoeksteam elektromechanische aandrijvingen binnen de onderzoeksgroep Dynamic Systems and Control verbonden aan Universiteit Gent campus Kortrijk schaaft deze kennis bij in het Tetra-project Amocad. Het initiatief om dit project op te starten, kwam uit specifieke vragen uit de industrie. Binnen dit project worden met zo’n vijfentwintig bedrijven uit de machinebouwwereld ervaringen uitgewisseld.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.