Business as usual? Nee, business as never before!

Lucas Wintjes is vicepresident Sales Factory Automation bij Bosch Rexroth.

27 januari 2015

Een met meer dan vijftig procent gedaalde olieprijs, een bijna negatieve rente, monetaire onrust omdat de Zwitserse frank in een minuut dertig procent duurder werd. Oorlogen en terroristische aanslagen omdat we elkaars religie niet respecteren. Zie in dit volatiele klimaat maar eens als bedrijf overeind te blijven. Iedere prognose van vorig jaar kan zo de prullenbak in. Want investeringen in de offshore worden opeens afgeblazen omdat het door de lage olieprijs meer geld kost om olie uit ‘lastige velden’ te halen dan dat het oplevert. Paradoxaal is het wel. Terwijl ondernemingen en consumenten hun handen dichtknijpen vanwege de lagere benzine- en energieprijzen, gaan aan de andere kant bedrijven failliet omdat er in de offshore geen dubbeltje meer wordt geïnvesteerd en de bouw van olietankers wordt uitgesteld.

Dat de olieproductie omlaag moest, is sowieso geen verrassing. Want wat dacht u dat er op het gebied van zonnecellen gebeurt? Nu zijn deze nog redelijk duur, maar er is een nieuwe productietechniek waarbij ze worden geprint. Daarmee kun je in twee dagen tijd de jaarproductie van een conventioneel geproduceerd zonnepaneel realiseren. Goed, die geprinte zonnecellen hebben nog een te laag rendement, maar dat gaat natuurlijk veranderen en als de prijs daardoor met tientallen procenten tegelijk omlaag schiet, dan betekent dit opnieuw een forse tik voor energie uit fossiele brandstoffen. Er wordt ook al geëxperimenteerd met elektrische auto’s met een carrosserie van zonnecellen. Voor een paar euro rijd je dan de wereld rond en ook de benzinemaatschappijen zullen dat gaan merken.

Kortom: de uitdrukking ‘business as usual’ is passé. Het wordt nooit meer zoals het was. Al blijft er natuurlijk nog wel een aantal oeroude kernwaarden overeind, want er gaat niks vanzelf. Sommigen denken dat als je een leuke app ontwikkelt of een webwinkel online zet, je vanzelf rijk wordt. Onzin. De producten en ‘gereedschappen’ van nu mogen dan anders zijn, waar het altijd op zal blijven aankomen, is nuchter ondernemerschap. Het aloude inkoop/verkoop/aanbod/vraag-fenomeen zal nooit veranderen. Goede ondernemers zullen altijd succesvol zijn.

Daarbij zullen we ons ook altijd moeten blijven realiseren dat de markt niet zit te wachten op iets nieuws, maar op iets beters. En beter is dus niet: ingewikkelder. Nee, beter is juist: simpeler. Een van de thema’s in Mechatronica&Machinebouw 1, 2015, is value engineering. Mooi onderwerp, dat vaak wordt vertaald als: kijken wat we nog kunnen doen om iets rendabeler te produceren. Ik zou eerder willen zeggen: ga eens kijken of je een product eenvoudiger kunt maken, makkelijker te bedienen vooral, zodat je er veel meer van zult kunnen verkopen aan een bredere doelgroep. Door mensen bedacht, voor mensen bedoeld. Houd dat altijd voor ogen als u iets ontwikkelt.

Ik heb het al eens eerder geschreven dat techneuten de neiging hebben om veel te veel features in een machine, computer, auto of tv te stoppen. Dankzij software kan alles. Vraag me echter niet hoe je zoiets bedient. Hele generaties haken af omdat het gewoon te ingewikkeld is. Ook vergeten bedrijven vaak dat iedere aankoop emotioneel is. Je kunt nog zo goedkoop zijn, als niemand je kent, gaan mensen toch twijfelen. Dan kiezen ze uiteindelijk toch voor een ander die sympathiek adverteert en een vriendelijke helpdesk heeft. Zorg er dus voor dat je als bedrijf ‘menselijk’ overkomt en bouw een solide imago op met vooral goede en degelijke producten. Waarom is Apple zo succesvol, terwijl het de duurste computers en telefoons verkoopt? Het antwoord weten we: reputatie in combinatie met erg goede en vooral ook erg mooie producten. Kortom: vergeet de ‘menselijke maat’ niet. En blijf opletten. Want in deze volatiele wereld hebben we vooral behoefte aan ondernemers die weten voor wie ze aan het werk zijn. Dat gaat niet vanzelf en ook dat zal nooit veranderen. Veel succes met uw business as never before.