Brussel zet PV-importheffing door

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Europese Commissie heeft gisteren aangekondigd met ingang van 6 juni importbelasting te gaan heffen op Chinese zonnepanelen. De opslag bedraagt aanvankelijk 11,8 procent, maar loopt mogelijk op tot gemiddeld 47 procent in augustus. De verhoging hangt af van de uitkomst van de onderhandelingen die de EU met China voert. Verantwoordelijk eurocommissaris Karel de Gucht zei de heffingen getrapt in te willen voeren om een soepele overgang te bewerkstelligen in de PV-markt, maar allicht wil hij er ook China mee onder druk zetten.

De importbelasting is omstreden. Een meerderheid van EU-lidstaten, waaronder Duitsland, heeft zich tegen invoering ervan gekeerd. Ook de milieubeweging, PV-machinebouwers en de installatie- en servicebranche hebben geprotesteerd. Vergeleken met de Verenigde Staten, waar de opslag kan oplopen tot 250 procent, vallen de Europese tarieven echter nog laag uit.

De Guchts maatregel is tijdelijk, totdat een onderzoek volledig is afgerond. De definitieve beslissing valt in december.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.