Bronkhorst, Demcon en UT starten R&D-project voor microklep

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Bronkhorst High-Tech, Demcon en FMS gaan samen met de Universiteit Twente een klep ontwikkelen met een slag in de grootteorde van twintig micrometer. Het project heet Mivado (micro-valves for precise flow dosing) en krijgt 200 duizend euro steun van Point-One. De partners zien in eigen huis en daarbuiten genoeg toepassingen van de geminiaturiseerde klep. Ze denken onder meer aan bloeddrukmeters, analyseapparatuur voor microfluidica en industrieel printen.

Een klep is vaak een bottleneck tijdens de miniaturisering van meet- en regelsystemen voor vloeistof- en gasstromen. Bronkhorst verkoopt zelf al jaren flowmeters en -controllers, maar de ingebouwde microsensor bestaat nog altijd uit een conventioneel ventiel. ’Dat ventiel is eigenlijk veel te groot, vanwege die klep‘, aldus technisch directeur Wybren Jouwsma. Het principe van een microsensor is al een kwart eeuw geleden ontwikkeld door de Twentse hoogleraar Jan Fluitman. Er is ook al gewerkt aan een microklep, maar veel verder dan een basisidee is het nog niet gekomen.

De grootste uitdaging is dat een klep betrouwbaar heel vaak open en dicht moet. Daarbij kan de klep op microschaal blijven plakken aan de zitting waardoor er bij het openen materiaal kan achterblijven. Het gevolg is dat de klep niet meer netjes kan sluiten en er lekkage optreedt. Bijkomend probleem van de plakkende klep is dat er veel kracht nodig is om hem te openen en er dus grote, externe actuatoren nodig zijn.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.