Broncode delen? Dan ook de ontwikkelkosten

Pieter Edelman
Leestijd: 7 minuten

Linux is een aantrekkelijk platform voor het ontwikkelen van machinebesturingen, maar hoe overtuig je je managers als die niet met een vertegenwoordiger van het systeem aan tafel kunnen gaan zitten? En als je open source gebruikt, hoe voorkom je dan dat jij voor de ontwikkelkosten van een driver opdraait, terwijl je concurrent ermee aan de haal gaat. In Duitsland bundelden verschillende machinebouwers hun krachten in de coöperatie Open Source Automation Development Lab. Met het lidmaatschapsgeld betaalt Osadl de ontwikkelkosten van componenten en probeert het open source aan de man te brengen. Het doel is nu om ook bedrijven buiten Duitsland over de streep te trekken.

Projectmanager: ’We moeten iemand hebben om een Linux-driver te schrijven voor onze nieuwe machinecontroller. Hier is een purchase order.‘ Aankoopafdeling: ’Oké, laat me de purchase order controleren om er zeker van te zijn dat die onze standaard procedure volgt: een NDA die uitgevoerd moet worden, broncode die in de bedrijfskluis gaat…‘ Projectmanager: ’Nope, we gaan open source – de broncode wordt op internet gepubliceerd.‘ Aankoopafdeling: ’Wat? Wij betalen de ontwikkeling, maar de broncode komt op internet? Als iedereen de broncode kan gebruiken, waarom zijn wij dan de enigen die hiervoor betalen? Dit kan nooit werken!‘

Dit scenario kenschetst het Open Source Automation Development Lab (Osadl) op haar website. Het samenwerkingsverband werd op de valreep van 2005 opgericht om gezamenlijk ten strijde te trekken in de open-sourcesoftwareontwikkeling voor de machinebouwsector. Ondertussen zijn er 24 – voornamelijk Duitse – bedrijven bij aangesloten, waaronder ABB, Basyskom, Festo, Homag Holzbearbeitungssysteme, Kontron en Roche Diagnostics. Verder doen zeven academische instellingen mee.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.