Brein achter roborollator Lea ingenieur van het jaar

Nieke Roos
19 maart 2019

Maja Rudinac-Voorneveld mag zich ingenieur van het jaar 2019 noemen. In aanwezigheid van Prinses Beatrix en Prinses Mabel ontving ze maandag, tijdens de Dag van de Ingenieur bij ASML, de bijbehorende Prins Friso Ingenieursprijs. De jury roemt haar om haar werk aan de roborollator Lea, die ze bedacht en ontwikkelde. Het was de vijfde editie van de prijs, waarmee het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (Kivi) excellente ingenieurs en hun werk zichtbaar wil maken.

Na haar promotie bij het Biorobotics Lab van de TU Delft lanceerde Rudinac de startups Robot Robots Company en Robot Care Systems. Ze won verschillende innovatieprijzen en is de drijvende kracht achter Lea (Lean Empowering Assistent), die kwetsbare mensen helpt hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid terug te winnen. De machine zit vol sensoren om lopen te vergemakkelijken en obstakels te vermijden.

Roborollator Lea helpt kwetsbare mensen hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid terug te winnen.

De Publieksprijs voor de Ingenieur van het Jaar ging naar Eelco Osse, directeur van Osse Equipment Manufacturing Group en Machinefabriek Boessenkool. Met zijn bedrijven zet hij in op innovatieve systemen die passen bij een duurzame samenleving. Hij bracht meer dan acht innovaties als startups naar de markt en won de Nederlandse Innovatieprijs in 2018.