Breek de dag, tik een eitje

Alexander Pil
Leestijd: 10 minuten

Moba uit Barneveld ontwikkelt en produceert machines die tot honderdtachtigduizend eieren per uur kunnen categoriseren en inpakken. Mechatronisch hoogstandje is het systeem dat elk ei aantikt en akoestisch controleert of er een scheur in de schaal zit. Een gesprek met productmanager Paul Buisman over eitjes tikken, puur mechanische oplossingen, FPGA‘s en MS-Dos.

Waar anders dan in Barneveld verwacht je een bedrijf dat eiersorteermachines maakt? Natuurlijk staat het productiecentrum en de R&D-afdeling van Moba in de kippenhoofdstad van Nederland. ’Het klinkt misschien heel saai, eieren sorteren en verpakken‘, zegt productmanager Paul Buisman bescheiden, ’maar de technologie erachter is heel interessant.‘ En dat blijkt als Mechatronica Magazine een bezoekje brengt aan het Gelderse bedrijf.

Wereldwijd heeft Moba ongeveer vijfhonderd mensen in dienst, van wie een dikke driehonderd in Barneveld. Op de ontwikkelafdeling werken ruim vijftig techneuten. Buisman verdeelt die divisie in drie hoofdlijnen: ’We hebben een proefwerkplaats. Daar zitten de mannen met de gouden handjes die allerlei prototypes uitwerken. Bij Engineering sleutelen we aan productieprocessen en klantspecifieke oplossingen. R&D – ongeveer de helft van de afdeling – werkt aan nieuwe projecten. Daar zitten mensen uit alle drie de disciplines: hardware, software, mechanica.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.