Brainport spint netwerk rond machines voor voedselverwerking

Karlijn Raats
Leestijd: 3 minuten

Brainport-projectleider Peter Swinkels presenteerde onlangs het Brainport-programma Hightech Systems & Equipment for Food production – processing – logistics 2008-2011.

De Eindhovense netwerkorganisatie regelt met dit driejarige project samenwerkingsbijeenkomsten tussen de overheid en systeem- en machinebouwbedrijven, klanten uit de voedselverwerkings- en landbouwindustrie en kennisinstellingen die zich bij het Brainport-netwerk hebben aangesloten. Dat netwerk heet het Technology & Food Systems Network (Tefon).

Swinkels vindt dat een samenwerkingsvorm ontbreekt die de topkennis in de systeem- en machinebouw verbindt met de topkennis over de voedsel- en landbouwindustrie. ’Het gaat hartstikke goed in Nederland met beide industrieën‘, zegt de voorzitter van het programma. ’In de voedsel- en landbouwindustrie gaat jaarlijks 42 miljard euro om, in de machinebouw- en materialensector 20 miljard, met een exportwaarde van maar liefst 18 miljard euro. Maar waarom alles naar het buitenland? We hebben alle ingrediënten voor een goed product binnen handbereik: kennis van machines in en rond Eindhoven, kennis van het product in Wageningen en de klanten met wie je in overleg kunt ontwikkelen in Helmond, Veghel en Venlo of in het Westland. Maar als partijen alleen met hun eigen ingrediënten aan de slag gaan, zullen ze niet overleven. Helaas zie ik dat nog veel te vaak.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.