Brainport krijgt testomgeving innovatieve mobiliteit

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Zo‘n twintig bedrijven, kennisinstellingen en overheden hebben onlangs een intentieverklaring getekend om in de regio Eindhoven-Helmond een permanente testomgeving te realiseren voor slimme verkeerssystemen. De betrokkenen hebben al een uitgebreide analyse uitgevoerd en een conceptbusinessplan opgesteld dat ze nu verder gaan uitwerken. Begin volgend jaar moet de Dutch Integrated Testsite Cooperative Mobility (DITCM), zoals de werktitel luidt, van start gaan.

In het test- en experimenteercentrum gaan de partijen samen innovatieve verkeerssystemen ontwikkelen voor een betere doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid en een brede kennisbasis opbouwen om deze effectief en betaalbaar te maken. Door faciliteiten te delen, kunnen ze de kosten drukken. Het centrum komt voort uit de samenwerking van een aantal deelnemers in lopende projecten. Tijdens het haalbaarheidsonderzoek zijn al de eerste stappen gezet. Langs de A270 zijn bijvoorbeeld camera‘s met zenders en ontvangers geplaatst waarmee praktijktests zijn te monitoren en te analyseren vanuit een controlekamer op de High Tech Automotive Campus in Helmond.

Vanuit het bedrijfsleven doen Daf, IBM, Logica, Navteq, NXP, Peek Traffic en Tomtom mee. Deelnemende kennisinstellingen zijn Fontys, de High Tech Automotive Campus, HTas, NHTV, TNO, de TU Delft en de TU Eindhoven. De overheid is vertegenwoordigd via Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant, Brainport Development, de gemeente Helmond, de provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.