Brainport Industries komt op stoom

Joost Backus
Leestijd: 3 minuten

Eind september was het jaarcongres van Brainport Industries, het samenwerkingsverband van toeleveranciers voor de hightechindustrie. Mechatronica&Machinebouw stak zijn antennes uit.

Twee jaar geleden sloegen kleine en middelgrote toeleveranciers in de hightechindustrie de handen ineen binnen het platform Brainport Industries. De doe-vereniging was het vervolg op het Meesters in de Maakindustrie-project. ’Met Brainport Industries nemen de toeleveranciers zelf het initiatief en de regie voor de hightechketen‘, legde de toenmalige voorzitter en NTS-CEO Marc Hendrikse uit bij de kick-off. ’Door samen te werken kunnen we ons ecosysteem verder professionaliseren en internationaliseren.‘ Inmiddels heeft het initiatief 76 volgers verdeeld over hele land die samenwerken rond de thema‘s ’markt & keten‘, ’technologie & proces‘, ’mens & arbeidsmarkt‘ en – het toefje op de taart – het plan voor een fysieke campus, Brainport Industries Park.

’Vorig jaar werd er nog veel van sheets opgelezen. Nu is er een verhaal waar iedereen inzit en mee bezig is‘, merkte een van de bezoekers eind september op tijdens het jaarcongres van Brainport Industries. ’We zijn op stoom‘, zegt ook John Blankendaal, directeur van het samenwerkingsverband. Voor ’technologie & proces‘ is – met een knipoog naar de vroegere naam van de manufacturing-club van Philips – het CFT 2.0-plan in gang gezet. Het initiatief ontwikkelt en deelt precompetitieve kennis en wil zo de slagkracht van de maakindustrie versterken. Drie projecten zijn dit jaar van de grond gekomen: additieve productie, een pilot voor open distributieketens en PLM in de keten. De partners willen beginnen om additieve technologie ook daadwerkelijk in de industrie in te zetten. Veel Brainport-leden doen nu ’iets‘ subtractiefs: van een massief blok materiaal met veel snijden, zagen, schaven, draaien, frezen, kotteren en noem maar op naar een halffabricaat of zelfs eindproduct. Additieve manufacturing, (populair: 3D printing) begint met niks maar bouwt uit flinterdunne druppeltjes, deeltjes, lijntjes of worstjes stapje voor stapje een halffabricaat of eindproduct op. Dit wordt vaak gebruik voor prototypes of designverificatie. Daadwerkelijk produceren in 3D is echter nog een niche, met vaak medische of zeer specialistische toepassingen. De valkuilen zijn nog groot en alom aanwezig, vooral rond gegarandeerde kwaliteit, beperkte materiaalkeuzes en de opbouw van echt industriële eindproducten. Ook staan de productietoepassingen rond de 3D-printertechnologie in de industrie nog in de kinderschoenen. TNO‘er Edwin Beckers gaat nu de kar trekken voor Brainport Industries.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.