Brainport Industries Campus krijgt boost met inbreng Festo

Alexander Pil
1 mei 2017

Brainport Industries en Festo hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Beide partijen zijn overeengekomen om nauw samen te werken aan de nieuw te ontwikkelen Brainport Industries Campus waar de fabriek van de toekomst gerealiseerd gaat worden. De ondertekening gebeurde op de Hannover Messe in aanwezigheid van EZ-minister Henk Kamp.

‘De Nederlandse hightechindustrie is een wereldleidend ecosysteem, waarin standaarden worden ontwikkeld op het gebied van industriële innovatie en waardeketenintegratie’, schrijven de partijen in een communiqué. ‘Voor de komende vier tot vijf jaar zien we een sterk push-pull-effect tussen semicon, de Nederlandse hightechindustrie en andere industriële segmenten. Customization en systeemarchitectuur zullen worden overgenomen door andere industrieën waarbij energie-efficiency, elektrische automatisering en cyberfysieke systemen in toenemende mate worden geïntegreerd in (toekomstige) productielijnen.’

Brainport Industries werkt met marktleiders en sterke innovators om de nieuwe Brainport Industries Campus (BIC) op te zetten. Conceptueel is de BIC vergelijkbaar met de High Tech Campus (HTC): bedrijven werken er samen en delen faciliteiten. Maar waar de HTC de nadruk legt op r&d en productontwikkeling, richt de BIC zich op de maakindustrie. Het nieuwe bedrijfsterrein is ‘nadrukkelijk ingestoken om anders te gaan samenwerken en zo innovatie te bevorderen’, aldus een factsheet over het project. Ook dient de BIC als nationaal en internationaal uithangbord voor de Nederlandse maakindustrie.