Braincreators en Axite beschermen industrie met kunstmatige intelligentie

Alexander Pil
23 mei 2019

Ai-specialist Braincreators is een samenwerking aangegaan met Axite om industriële omgevingen te beschermen en te optimaliseren met kunstmatige intelligentie. Axite is een Baarns bedrijf dat is gespecialiseerd in cybersecurity en datagedreven procesoptimalisatie. Een aantal jaar geleden ontwikkelde het een monitoring- en preventiesysteem voor industriële controlesystemen. Dankzij de ai-kennis van Braincreators kan die oplossing voortaan sneller en beter ongewone patronen in het dataverkeer herkennen. Hierdoor kunnen it-afdelingen direct anticiperen bij een potentiële dreiging.

Het systeem van Axite biedt een volledige beveiliging van plc’s en aanverwante apparatuur. Plc-systemen regelen de aansturing van processen en machines. Vaak wordt gedacht dat deze systemen stand alone zijn en een air gap de veiligheid garandeert. Ze zijn echter steeds vaker verbonden met het internet en wisselen data uit met andere apparaten. Als cybercriminelen in staat zijn om deze plc’s te beïnvloeden, kunnen er situaties ontstaan die grote impact hebben op het bedrijf en soms zelfs de gehele samenleving.

‘Vanwege de groeiende digitalisering binnen industriële omgevingen neemt de hoeveelheid data alleen maar toe. Deze grote hoeveelheden data moeten worden gecontroleerd en beschermd tegen cyberaanvallen en dit gaat beter en sneller met ai’, zegt Axite-partner Bert Willemsen. ‘Dankzij de technologie van Braincreators is ons systeem voortaan in staat om sneller en beter ongewone patronen te ontdekken. Daarnaast kan de data door het monitoren en analyseren direct worden ingezet om businessprocessen te ondersteunen of te optimaliseren. Denk hierbij aan het vroegtijdig signaleren van onderhoud of smart maintenance-oplossingen.’