Braincenter bouwt elektronisch alternatief voor hydraulische messenslijper

Jan Reinder Fransens is senior architect mechatronica en verantwoordelijk voor business en technology development bij Braincenter-Noord in Drachten.

Leestijd: 5 minuten

Braincenter in Drachten (voorheen machinebouwafdeling IMS Equipment Engineering van Philips Dap) ontwikkelde met Philips Applied Technologies een translatie-rotatiemotor voor het zinkvonken van scheermesjes. De nieuwe machines draaien sinds ruim een jaar in Drachten. Ze zijn veel nauwkeuriger en verbruiken duizend maal minder energie op de koop toe. Jan Reinder Fransens, senior architect mechatronica bij Braincenter-Noord in Drachten over de ontwikkeling van de phi-z-motor.

De productie van scheerapparaten is een voortdurende race om kosten te verlagen. Philips Consumer Lifestyle (voorheen Dap) assembleert tegenwoordig twee maal zoveel scheerapparaten in China als in Nederland. Niet alleen door de goedkopere arbeidskrachten, maar ook door de groeiende Aziatische afzetmarkt. Intussen bouwt Philips zijn productielijnen voor motoren af en gaat extern inkopen. Motoren van 1,2 en 2,4 volt zijn zeer goed standaard verkrijgbaar en voor Philips behoort motortechnologie niet langer tot de kernexpertise.

In Drachten draait het geavanceerde productieproces voor scheerkappen en scheermessen echter nog op volle toeren. De technologie voor dit proces is afkomstig van de afdeling IMS Equipment Engineering die vorig jaar opging in Braincenter (IMS staat voor innovation, means and service). In de bewerkingsprocessen voor koppen en scheermesjes draait het om kleine onderdelen die met hoge precisie en hoge snelheden worden geproduceerd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.