Brain Corp haalt 36 miljoen dollar op voor autonome robots

Jessica Vermeer
29 april 2020

Brain Corp, de Amerikaanse specialist in indoor navigatiesoftware, heeft 36 miljoen dollar binnen gebracht in de meest recente financieringsronde. Met dat geld wil het bedrijf – dat vorig jaar zijn Europese hoofdkwartier in Amsterdam opende – voorzien in de groeiende vraag naar autonome mobiele robots (amr’s) vanuit sectoren die aan de frontlinie staan tijdens de coronacrisis, zoals de gezondheidszorg en de detailhandel. De investeringsronde werd geleid door Softbank Vision Fund en bevat onder meer een extra investering van moedermaatschappij Qualcomm Ventures.

‘Autonome robots spelen een vitale rol in de ondersteuning van essentiële bedrijven en hun werknemers tijdens deze gezondheidscrisis,’ zegt Brain Corp-topman Eugene Izhikevich. ‘Deze investering zal ons helpen om ons innovatietempo voort te zetten en onze groei te voeden terwijl we de kans die voor ons ligt benutten.’ Verschillende oem’s hebben een licentie voor de ai-software Brainos van Brain Corp en maken amr’s die veilig kunnen functioneren in een overdekte, dynamische omgeving.

Sinds de corona-uitbraak hebben detailhandelaren hun gebruik van robotische vloerschrobmachines sterk opgevoerd. In maart 2020 steeg het autonome gebruik van door Brainos aangedreven machines in winkels in de VS met 13,6 procent in vergelijking tot dezelfde maand vorig jaar, en met 13 procent tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. De robots liggen op schema om de komende dertig dagen meer dan een kwart miljoen werkuren te leveren.

Inmiddels heeft Brain Corp meer dan tienduizend robots in het veld. Het bedrijf wil de nieuwe investeringen gebruiken om uit te breiden naar nieuwe robottoepassingen zoals voorraadlevering en schapanalyse. Verder zal het kapitaal worden ingezet om de productie en verkoopinspanningen van oem-partners in Europa en Azië/Oceanië te ondersteunen. Een r&d-centrum in Amsterdam ziet Brain Corp nog altijd als een mogelijkheid voor de toekomst, maar voorlopig blijft de nadruk liggen op sales en support.