Brabantse onderzoekers maken ai concreet voor industrie

Alexander Pil
1 juni 2020

Jheronimus Academy of Data Science (Jads) zal de komende vier jaar met een consortium van academische en industriële partners werken aan de ontwikkeling van een artificial intelligence-toolkit, bestaande uit algoritmen en methoden, voor industriële toepassingen. De ontwikkeling wordt door NWO gefinancierd in het project Certif-AI (certification of production process quality through artificial intelligence) dat op 1 september dit jaar van start gaat.

Foto: Omron

Het doel van het Certif-AI-project is om de grote hoeveelheid data die door machines en in productieprocessen wordt gegenereerd, te gebruiken om processen te certificeren, de kwaliteit van producten te verbeteren en problemen te diagnosticeren. Voor de industriële eindgebruikers betekent dit minder fouten in de productie en dus lagere kosten of een grotere betrouwbaarheid van het proces en dus een beter product of service. Het project is niet alleen academisch vernieuwend door het toepassen van ai-technieken op realtime sensordata, maar ook leveren Jads en consortiumpartners een bijdrage aan het inzetten van ai voor concrete industriële toepassingen.

De ai-toolkit zal worden ontwikkeld en geïmplementeerd door een onderzoeksteam van Jads, Technische Universiteit Eindhoven, Tilburg University en Hogeschool Utrecht. Vier concrete toepassingen zijn gedefinieerd door Damen Shipyards, Omron, Additive Industries en Vtec. Sioux Mathware, Brightcape en Unit040 helpen bij de implementatie van de toolkit, samen met Hogeschool Utrecht en Pdeng-onderzoekers van Jads.

‘De Omron IPC is een build-to-order product en kent duizenden varianten. Met Certif-AI automatiseren en integreren we het validatieproces van nieuwe varianten in het normale productieproces om zo de levertijd van nieuwe varianten significant te verkorten’, legt Tim Foreman van Omron uit. Jasper Schuringa van Damen Shipyards vult aan: ‘Een meer datagedreven aanpak in operationele processen is een strategisch speerpunt voor Damen en maakt het mogelijk voor ons om inzichten te creëren die voorheen niet mogelijk waren. Deze inzichten bieden optimalisatiekansen maar genereren ook additionele waarde voor zowel Damen, de klant, als de klant van de klant.’

Jads is een alliantie tussen de TUE en de universiteit van Tilburg op het gebied van ai en datascience. Het is een multidisciplinair academisch instituut met een opleidings- en onderzoeksdoelstelling en met de speciale missie om bedrijven te helpen bij de transformatie naar datagedreven besluitvormingsprocessen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met het Eindhovens (Eaisi) en het Tilburgse (Mind Labs) ai-instituten.