Brabantse industrie start vakschool

Alexander Pil
2 oktober 2013

Ongeveer dertig bedrijven uit de regio Eindhoven hebben het initiatief genomen om een bedrijfsvakschool op te richten. Vanaf volgend jaar moet het Brainport Industries College zorgen dat er voldoende leerbanen voor jongeren zijn. Door de recessie kunnen veel bedrijven nu niet voldoende tijd en geld uittrekken voor het opleiden van techniekleerlingen op de werkvloer. Daardoor dreigen er jongeren buiten de boot te vallen omdat ze niet het beroepsonderwijs kunnen kiezen dat ze willen.

’De inspanningen hebben succes, er wordt meer voor techniek gekozen‘, zegt KMWE-directeur Edward Voncken in Eindhovens Dagblad. ’Dat geldt ook de keuze om het leren bij het mbo te combineren met een baan. Volgens een prognose kiezen in de driehoek Eindhoven, Helmond en Veghel tot 2016 3600 leerlingen voor een dergelijke manier om hun diploma te halen. Dat aantal is met een factor drie toegenomen, terwijl het aantal beschikbare plaatsen met een factor twee is toegenomen. Een blik op de grafiek leert dat die twee curves elkaar snel zullen kruisen en dan moeten we nee verkopen aan jongeren die de techniek in willen. Dat zou een blamage zijn en daarom zijn we als bedrijfsleven nu aan zet.‘

Het initiatief werd gisteren bekendgemaakt tijdens het jaarcongres van Brainport Industries. Deelnemers zijn onder meer Daf, KMWE, NTS, Philips en VDL. Het idee is dat alle partijen geld inleggen zodat de nieuwe vakschool leerwerkcontracten kan aanbieden aan leerlingen die er niet in slagen in het bedrijfsleven een plek te vinden. Volgend jaar moet het gaan om minimaal vijftien werkplaatsen in het lokale beroepsonderwijs waarvoor de industrie extra begeleiders en machines levert.