Brabant trekt meer buitenlandse r&d-activiteiten

Jessica Vermeer
25 februari 2020

De provincie Noord-Brabant wordt steeds aantrekkelijker voor buitenlandse bedrijven die r&d-activiteiten willen uitvoeren in Europa. In 2019 begeleidde de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (Bom) vijftig buitenlandse bedrijven bij vestiging of uitbreiding in Brabant. 28 procent van de projecten had een r&d-component, tegenover 17 procent het jaar ervoor.

Foto: Bom

Brabant onttrekt zich hiermee aan een neerwaartse trend waarmee andere regio’s wereldwijd te maken hebben. Eelko Brinkhoff, manager foreign investments & international trade bij de Bom, licht toe: ‘Geopolitieke spanningen, handelsoorlogen en de onzekerheid rondom ontwikkelingen zoals de Brexit leiden tot grote terughoudendheid onder buitenlandse investeerders. De huidige resultaten bevestigen de waarde van een sterk merk in een roerige wereld, en laten zien dat onze strategie werkt.’

De afgelopen jaren werkte de provincie, in samenwerking met de Bom, hard aan het versterken van haar internationale netwerk en de reputatie van Brabant in het buitenland. Brinkhoff stelt dat 2019 een uitschieter was qua r&d-activiteiten, maar denkt een gemiddeld niveau van 20 tot 25 procent per jaar haalbaar is.