B&R automatiseert 3D-printers Roboze

Alexander Pil
2 juni 2022

Roboze heeft zijn topmodel 3D-printer, de Argo 500, uitgerust met een geavanceerde automatiseringsoplossing van B&R. De printer integreert additive manufacturing in de industriële productiestroom met continu hoge precisie en volledige procescontrole. Het verkort de doorlooptijd en verlaagt de kosten voor het maken van op maat gemaakte metalen vervangingsonderdelen die onder extreme omstandigheden worden gebruikt in industrieën zoals de lucht- en ruimtevaart, de energiesector en de motorsport.

Additieve technologie is veelbelovend om fabrikanten te helpen met de snel veranderende markteisen. Tot nu toe hebben inconsistente resultaten en het ontbreken aan industriële integratie 3D-printers ervan weerhouden om naast de traditionele bewerkingsmachines een vaste plaats in te nemen op de fabrieksvloer. ‘Onze samenwerking met B&R heeft bewezen dat 3D-printers, indien ze vanaf het begin zijn ontworpen als volledig verbonden industriële machines, veel meer kunnen dan alleen prototyping’, zegt Roboze’s oprichter en ceo Alessio Lorusso. ‘Dankzij de geavanceerde automatiseringsoplossing die we samen met B&R hebben ontwikkeld, zal de additieve technologie van Roboze de weg naar de toekomst van additieve productie wijzen.’

Uitgebreide besturing en connectiviteit

De Argo 500 biedt een volledig geautomatiseerde besturing van elke stap in het hoge-temperatuur printproces. Na elke printcyclus genereert het een uitgebreid procesgegevenslogboek om een digitaal model te creëren en daarmee ieder geproduceerd onderdeel automatisch te certificeren. Connectiviteit op afstand maakt voorspellende diagnostiek mogelijk om zo de beschikbaarheid en productiviteit te maximaliseren. Bovendien kunnen op afstand nieuwe functies worden toegevoegd en parameters worden geoptimaliseerd.

Het geavanceerde besturingssysteem en Roboze’s gepatenteerde riemloze technologie verhogen de printsnelheid en leveren een nauwkeurigheid die zes keer hoger ligt dan wat kan worden bereikt met riemaangedreven printers, claimt de fabrikant. Deze nauwkeurigheid is van cruciaal belang, omdat de Argo 500 superpolymeren en composietmaterialen print ter vervanging van metaallegeringen in toepassingen waar ze worden onderworpen aan hoge temperaturen, agressieve chemicaliën en extreme mechanische belasting. De onderdelen moeten daarom voldoen aan hoge eisen op het vlak van materiaaleigenschappen en maattoleranties die voorheen alleen konden worden bereikt met traditionele processen zoals spuitgieten of cnc-bewerking.

‘Dankzij onze gedeelde visie op de toekomst van productie en de jarenlange ervaring van B&R op het gebied van industriële besturing en automatisering, kunnen we met trots zeggen dat de Argo 500 het nieuwste van het nieuwste is op het gebied van industriële 3D-printtechnologie voor superpolymeren en composietmaterialen’, zegt Lorusso.

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Crocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!