Boxhoorn geen interesse in Solland

Leestijd: 2 minuten

Ondernemer Gosse Boxhoorn is vooralsnog niet voornemens om zonnecelmaker Solland Solar in zijn plannen voor een solarproductieketen in Limburg op te nemen. Woensdag werd bekend dat energiebedrijf Delta alle solaractiviteiten staakt. De Zeeuwen nemen een verlies van 250 miljoen euro op dochter Solland en gaan op zoek naar een koper. Ook R&D‘er Sunergy wordt in de etalage gezet.

Delta zegt dat de economische crisis grote verschuivingen heeft veroorzaakt en met de opkomst van Aziatische partijen de tijd van ongelimiteerde groei voorbij is voor Europese solarbedrijven. Delta vindt het daarom niet verantwoord nog langer als fabrikant in de sector actief te blijven. Wel zegt CEO Peter Boerma nog altijd toekomst te zien in duurzame energiebronnen. ’Om in 2050 CO2-neutraal te kunnen opereren, zullen we naast kernenergie ook duurzame energiebronnen inzetten‘, aldus Boerma.

Solland Solar, twee jaar geleden nog het snelst groeiende bedrijf van Nederland, werd opgericht door Gosse Boxhoorn en enkele zakenpartners. Na een nooit opgehelderd ’verschil van inzicht‘ stuurde Delta Boxhoorn in 2008 de laan uit. Sindsdien werkt de voormalig directeur van Shell Solar en OTB aan een ambitieus plan om een volledige solarproductieketen in Limburg op te zetten, waaronder  siliciumfabriek The Silicon Mine en zonnecelmaker Alinement. Onlangs werden belangrijke stappen gezet om de financiering daarvan zeker te stellen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.