Bouw Brainport Industries Campus van start

Alexander Pil
12 december 2017

De bijeenkomst rondom het officiële startschot kon maandagmiddag vanwege het slechte weer niet doorgaan, maar de bouw van de Brainport Industries Campus is desalniettemin van start gegaan. Het wordt de eerste locatie in Nederland waar de maakindustrie op grote schaal faciliteiten voor productie, opslag, logistiek, onderzoek en innovatie gaat delen in een fabriek van de toekomst. De omvang van het project is met tweehonderd hectare dan ook enorm.

De Brainport Industries Campus wordt vierhonderd voetbalvelden groot. Foto: Bouwfotografe.nl

Het gaat bij de bouw van de eerste fase om 100 duizend vierkante meter, die volgend jaar onderdak gaat bieden aan onder meer Anteryon en KMWE. Ook ict-ontwikkelaars Hightech Software Cluster en Softwareport nemen er hun intrek, net als het Summa College. Vanaf augustus 2018 volgen zo’n zestienhonderd mbo-studenten techniek en procestechnologie in de Fabriek van de Toekomst hun opleiding.

Wethouder Staf Depla: ‘De manier waarop Brainport Industries Campus hightech maakbedrijven samenbrengt in het groene gebied Brainport Park gebeurt nog nergens in Europa. In feite werkt de hele toeleverketen, van kleine startups tot multinationals, samen in één grote fabriek van de toekomst op één locatie. Dat is tevens goed nieuws voor de werkgelegenheid.’

De Brainport Industries Campus ligt vlakbij Eindhoven Airport, de A2/N2 en het Beatrixkanaal. De totale oppervlakte is 200 hectare, waarvan een derde deel wordt bebouwd met vijf grote bedrijfsgebouwen. Elk gebouw beschikt over gedeelde faciliteiten en kan telkens worden aangepast aan de veranderende eisen van gebruikers. Grenzen tussen bedrijven verdwijnen daardoor en dat maakt nieuwe samenwerkingsmodellen mogelijk. De ambitie is om de campus tot een internationale showcase te laten uitgroeien die de kracht van de toeleverketen in de regio versterkt.