Boston Dynamics in handen Hyundai

Alexander Pil
28 juni 2021

Hyundai heeft een meerderheidsbelang van 80 procent verworven in Boston Dynamics. De overige 20 procent blijft in bezit van de oude eigenaar, het Japanse Softbank. De deal – die al een tijdje in de lucht hing – waardeert de Amerikaanse robotpionier op 1,1 miljard dollar.

Boston Dynamics is de afgelopen tien jaar al vaker van eigenaar gewisseld. In 2013 breidde Google zijn robotactiviteiten uit via Boston Dynamics. Vier jaar later ging het bedrijf over naar Softbank. Een van de redenen van de steeds wisselende eigenaren is dat Boston Dynamics weliswaar interessante vooruitgangen boekt – getuige de indrukwekkende filmpjes die het regelmatig laat zien – maar de grote commerciële doorbraak nog altijd uitblijft.

Met de overname hoopt Hyundai een volgende stap te zetten in zijn strategische transformatie naar een leverancier van slimme mobiliteitsoplossingen. De groep investeert daartoe in de ontwikkeling van technologieën zoals autonoom rijden, ai, stedelijke luchtmobiliteit, slimme fabrieken en robotica. Samen willen Hyundai en Boston Dynamics voortbouwen op hun sterktes in productie, logistiek, bouw en automatisering, met een uitgebreide robotketen, van robotcomponentenfabricage tot slimme logistieke oplossingen.